Als nieuwe ouder weet je dat het erbij hoort, je newborn wordt het ’s nachts vaak vaker – met of zonder reden – en je hebt de eerste periode gebroken nachten. Maar naarmate je kindje ouder wordt, verloopt de nacht rustiger en kunnen jullie beide beter slapen. Als peuter zou een nacht onafgebroken slapen geen probleem moeten zijn. Toch geldt dit niet voor iedereen. Er zijn kinderen die meer moeite hebben met een goede nachtrust dan anderen. Dit kan heel veel oorzaken hebben, waarbij de ene oorzaak zwaarder is dan de andere. Is het niet chronisch maar opeens en liggen er geen diepere oorzaken aan te grondslag? Dan hebben wij drie tips om jouw kind je beter te laten slapen.
Zorg voor voldoende frisse lucht
Een goede temperatuur en frisse lucht is super belangrijk in de slaapkamer. Dat geldt trouwens niet alleen voor in de kinderkamer, dat geldt ook voor volwassenen. De ideale temperatuur voor je kindje is meestal rond de 16 a 18 graden. In de winter kan het echter kouder worden. Probeer echter niet de verwarming op de slaapkamer aan te zetten, dit zorgt voor een droge en zuurstofarme lucht. Geef je peuter liever een extra dekentje of kies voor een warmer peuterdekbed. En zorg ook overdag voor voldoende frisse lucht. Overdag lekker spelen in de buitenlucht, zorgt ook voor een betere nachtrust.
Ritme en structuur
Kleine kinderen hebben heel veel baat bij structuur. Zelf vind je dat misschien wat lastiger en het kan voorkomen dat door de waan vaste structuren een beetje naar de achtergrond gedreven zijn. Als je merkt dat je peuter moeite heeft met een goede nachtrust en dan met name met het naar bed gaan en in slaap vallen, zorg dan weer dat je structuur op scherp staat. Loop ook het avondritueel nog eens na, klopt dat nog steeds? Daarnaast kun je ook proberen om juist een kwartiertje of zelfs half uurtje eerder aan je avondritueel te beginnen en naar bed te gaan. Het klinkt tegenstrijdig maar juist het vervroegen van het ritme kan leiden tot een betere slaap.
Enge droom?
Kindjes verwerken het ’s nachts hun hele dag. Het kan wel eens voorkomen dat dit resulteert in een enge droom (betekent niet dat ze ook iets engs moeten hebben meegemaakt) waarvan ze wakker worden. Belangrijk is om ze op dat moment te troosten Neem je peuter echter op dat moment niet uit zijn of haar bedje en doe ook het licht niet aan. Probeer de omgeving zo rustig mogelijk te houden en troost je kinderen ook met rustige, zachte woorden en door je kindje geruststellend aan te raken.