Een simpele en leuke manier om je terras te verfraaien is door bloembakken te plaatsen. Hiermee kun je je meer groen om je heen creëren, ook als je alleen een balkon hebt. Door meerdere soorten en vormen te combineren ontstaat er een speels effect. In dit artikel maken we je wegwijs in welke vormen, maten en materialen er beschikbaar zijn.
1. De grootte
Als je het hebt over hoe groot je bloembak moet zijn, dan kun je een stelregel aanhouden. Over het algemeen moet de bloembak 5 centimeter groter zijn dan de pot waar de plant in zit. Ook is het verstandig om je een beetje te verdiepen in de plant, want hoe diep komen de wortels en hoe hoog kan de soort groeien? Terwijl Hortensia’s bijvoorbeeld laag blijven en in een kleine bak prima vertoeven, kan bamboe flink de hoogte in groeien. Wat verder belangrijk is voor dit onderdeel: hoeveel ruimte heb je? Een grote bloembak voor bijvoorbeeld onder je terrasoverkapping klinkt leuk, maar past dit wel?
2. De vorm
Bloemenbakken komen in vele vormen. Populair zijn vierkante, rechthoekige en zuilvormige bakken. Maar je hebt ook ronde, achthoekige, L-vormige varianten. Als je iets dieper in de buidel wilt tasten, dan kun je op zoek gaan naar aparte designs. Zo heb je plantenbakken in de vorm van rivierkeien, Tetrisblokken en een menselijk hoofd. Met deze afwijkende vormen creëer je een echte blikvanger voor je tuin of veranda’s. Een andere optie is om met betonnen keerwanden te werken, waarmee je een deel van je terras afbakent, zoals met glazen schuifdeuren.
3. Het materiaal
Bloembakken zijn verkrijgbaar in uiteenlopende materialen. Zo heb je de keuze uit onder meer hout, beton, kunststof, natuursteen, riet en staal. Het is wellicht goed om je af te vragen hoe vaak je de een bloembak wilt verplaatsen. Zo gaat er snel veel gewicht zitten in een betonnen variant, wat juist aan te raden kan zijn als je de voortuin wilt verfraaien met plantenbakken. Dieven zullen een loeizware bak al snel laten staan, terwijl ze een lichtere bak van hout sneller meegenomen hebben.
4. De kleur
Qua kleur kun je veel kanten opgaan. Wil je een moderne uitstraling geven aan je tuin, dan kiezen veel mensen voor de kleur antraciet. Een witte bloembak van steen kan ook sfeervol zijn als je de natuur zijn gang laat gaan, zodat het object op den duur opgaat in zijn omgeving. Felle kleuren zie je vooral terug bij kunststof bloembakken.
5. Ga zelf aan de slag
Je hoeft niet perse naar een tuinwinkel te gaan voor een dure plantenbak, je kunt ook zelf aan de slag. Zo kun je een oud ligbad prima gebruiken als bloembak. Wat dacht je van versleten autobanden die je een mooi kleurtje geeft en op elkaar stapelt? Een oude fruitkist volstaat ook prima en zelfs met lege wijn- of bierflessen kun je iets moois maken. Door de flessen in een cirkel te leggen rondom een binnenbak en het geheel bij elkaar te houden met cement, heb je zowaar een bloembak van gerecycled glas.