Waarom is een reanimatiecursus belangrijk?

Wie kan reanimeren, kan levens reden. Dat wist je waarschijnlijk al, maar toch vraag je je misschien af: hoe groot is de kans dat ik iemand moet reanimeren? Zijn er niet genoeg andere mensen die het kunnen? Kortom: waarom is het belangrijk om een reanimatiecursus te volgen? Hieronder lees je er meer over.

Kans

Wekelijks vinden er in Nederland ongeveer 300 reanimaties plaats. Dat zijn er dus iedere dag ongeveer 42. Verder weten we dat het aantal Nederlanders dat aan hart- en vaatziekten lijdt, toeneemt, evenals het aantal ouderen in ons land. Dat maakt dat de kans dat je te maken krijgt met iemand die gereanimeerd moet worden, zowel nu als in de toekomst, zeker aanwezig is.

Als je je een voorstelling probeert te maken van een situatie waarin jij iemand moet reanimeren, denk je misschien aan een oudere meneer die een hartstilstand krijgt in de supermarkt. Uit onderzoek blijkt echter dat verreweg de meeste reanimaties, namelijk zo’n 80%, thuis plaatsvinden. Het kan dus zomaar zijn dat jij, dankzij een reanimatiecursus, het verschil kunt maken voor je vader, zusje of oma.

Tijd is leven

“Als iemand een hartstilstand heeft, telt iedere seconde”, horen we vaak. Maar wat bedoelt men daar eigenlijk precies mee?

Als het hart is gestopt met kloppen, pompt het geen bloed meer rond en gaat er dus geen zuurstof meer naar de hersenen en andere organen. Als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimeren, heeft iemand nog een reële kans om te overleven, maar als dat niet het geval is, nemen de kansen sterk af. Ambulances zijn vaak niet binnen zes minuten ter plaatse, dus is het van belang dat er snel iemand bij het slachtoffer is die weet hoe hij of zij moet handelen. Omdat reanimeren lichamelijk zwaar is, geldt dat hoe meer mensen een reanimatiecursus hebben gevolgd, hoe groter de kans is dat de patiënt op de juiste manier behandeld wordt, tot het ambulancepersoneel het kan overnemen.

Verder weten we dat, hoe sneller je begint met de reanimatie, hoe minder orgaanschade de patiënt uiteindelijk zal overhouden aan de hartstilstand. Als je kunt reanimeren, kun je dus niet alleen een leven redden, maar ook voorkomen dat iemand bijvoorbeeld de rest van zijn leven volledig verlamd zal zijn door een hersenbeschadiging die kan ontstaan vanwege een langdurig zuurstoftekort.

Veilig gevoel

De feiten en cijfers in dit artikel hebben je wellicht een beetje ongerust gemaakt. Zeker het grote aantal reanimaties dat thuis plaatsvindt en waarbij je dus iemand zou moeten reanimeren die je erg dierbaar is, kan confronterend zijn. Toch kan dit juist ook een goede reden zijn en je de motivatie geven om je voor een reanimatiecursus aan te melden. Het kan jou, maar ook de mensen om je heen, namelijk een veilig gevoel geven dat jij weet wat je moet doen als het misgaat. Als iemands hart stopt met kloppen, is dat natuurlijk heel erg en reanimeren kan fysiek en mentaal zwaar zijn. Maar: als jij een reanimatiecursus hebt gevolgd, kun je het verschil maken.

 

Bron: faf-training.nl

 

Terug naar boven